Factcheck.Vlaanderen

Is this your organisation? Click here to register

Do you want to support this organisation?Click here

About this organisation

Missions

Modified by organisation

Factcheck.Vlaanderen is het eerste, onafhankelijke factchecking initiatief in Vlaanderen en werd opgericht om een antwoord te bieden op het groeiende probleem van desinformatie. Dat probleem is nooit acuter geweest dan tijdens de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne: complottheorieën en fake news worden driftig gedeeld op sociale media, terwijl gecoördineerde desinformatiecampagnes het draagvlak voor maatregelen ondermijnde. Factcheck.Vlaanderen werkt met studenten journalistiek en jonge journalisten onder leiding van een free-lance hoofdredacteur. Zij krijgen een opleiding en een kleine vergoeding voor de artikels die ze schrijven.

Factcheck.Vlaanderen is een gezamenlijk initiatief van Textgain BVBA en de VZW Square Truth Network met de steun van Michael Van Opgenhaffen, opleiding journalistiek KU Leuven campus Antwerpen en Ria Goris, Erasmus Hogeschool.

BVBA Textgain coördineert het project en ontwikkelt Artificiële Intelligentie om fact checking werk te ondersteunen door desinformatieve boodschappen op sociale media op te sporen.

Guy De Pauw, ceo Textgain: ‘Dat kan gaan om nieuwsberichten die vaak worden gedeeld op Twitter, maar ook gewoon om forum threads of webpagina’s die veel worden gelezen of op de ene of andere manier opvallend of polariserend zijn. Naast de informatie zelf, bekijken we ook de reacties van mensen op de informatie.’ Bepaalde nepberichten blijken stilistisch zeer herkenbaar te zijn. Via AI worden dergelijke berichten ‘geoogst’ en in een pool voor factchecking ondergebracht. Het eigenlijke factchecken is nog steeds handmatig werk.’

ST Network komt op voor een gezonder maatschappelijk debat en wil daarom weerwerk bieden aan desinformatie en polarisering.

De VZW streeft uitdrukkelijk naar netwerkvorming tussen verschillende initiatieven en stakeholders die onderzoek of weerwerk willen bieden inzake desinformatie en een kritische houding tegenover online informatie.

Een eerste resultaat daarvan is dus de factcheckwebsite Factcheck.Vlaanderen, die weerwerk biedt tegen desinformatie, bijvoorbeeld over corona en de oorlog in Oekraïne. Factcheck.Vlaanderen doet dat met name ook via sociale media, door te rechtstreeks te reageren op desinformatie en door eigen artikels te promoten op sociale media.

Contact

    Modified by organisation
    Phone
    0478 87 21 12
    Address

    Vissegatstraat 28
    Kortenberg 3070
    Belgium

    Official Source
    Comes from official sources
    Address

    28 Vissegatstraat
    Kortenberg 3071
    Belgium

    Numbers & Establishment(s)

    Comes from official sources

    Entreprise number

    715614530

    Juridical Form

    Non-profit organization

    Status

    Active

    Date of creation

    09/12/2018

    Main Office

    Activities

    Comes from official sources
    News agency activities
    Media representation
    Other information service activities n.e.c.

    Financials & Employment

    Employment

      Modified by organisation
      Full time equivalent
      0
      Looking for volunteers ?
      Yes

      Do you want to support this organisation?

      Sorry, the organisation hasn't filled out anything yet
      Come back in the futur to see how you can get involved and help out !

      Is this your organisation?

      Click here to see how to edit your page